Teatr NN

Zagłada Żydów ze wsi Potok Wielki - Janina Jarzyna - fragment relacji świadka historii z 18 sierpnia 2006

Na tej wsi były rodziny żydowskie; ci, którzy mieli sklepiki, do których zresztą myśmy też chodzili przez jakiś czas. Bardzo niedaleko tej miejscowości, dwa, trzy kilometry dalej jest Wola, chyba się [tak] nazywała. I tam właśnie było miejsce, gdzie tych Żydów zabijano, rozstrzeliwano. Do dzisiejszego dnia pamiętam taki obrazek straszny, jak szedł stary Żyd z brodą, skulony, zgarbiony i prowadził wnuczka za rączkę. W tej grupie ludzi oczywiście, którzy szli. I w pewnym momencie ukląkł, bo tam była kapliczka naprzeciwko, taka przydrożna kapliczka, uklęknął i temu dziecku też kazał uklęknąć, przeżegnać się i pomodlić. Modlili się pewnie po swojemu, tego to już nie słyszałam, bo patrzyliśmy przez okno. Oczywiście był ogólny płacz, ogólna rozpacz, kiedy dowiedzieliśmy się, że to wszystko zostało tam rozstrzelane. Po tej zagładzie Żydów więcej ich tam nie było.