Teatr NN

Studium dramaturgii współczesnej - Janina Jarzyna - fragment relacji świadka historii z 18 sierpnia 2006

W moim klubie [Klubie Międzynarodowej Prasy i Książki], na Krakowskim Przedmieściu robiliśmy studium dramaturgii współczesnej. To nie [była] moja inicjatywa. To była inicjatywa teatru [im. Juliusza Osterwy], a zwłaszcza Romka Kruczkowskiego, który zmobilizował kolegów do robienia właśnie skrótowych takich jakby mówiono-czytanych, inscenizowanych przedstawień z najwybitniejszych dzieł teatralnych, po których były dyskusje, recenzje. Recenzje były przez panią Bechczyc- Rudnicką czytane i były również stawiane im oceny, były nagrody. Tak że z teatrem miałam także dużo wspólnego.