Kontakty z cenzurą - Janina Jarzyna - fragment relacji świadka historii z 18 sierpnia 2006

Jak były teksty, na przykład jakieś poezje, to trzeba było przedłożyć [je] do cenzury.

Moje pracownice [Klubu Międzynarodowej Prasy i Książki] głównie chodziły. Też tam byłam czasami chyba. Jeżeli się coś od siebie mówiło, to oni powinni wiedzieć, że tam coś się będzie mówiło. Każda impreza musiała być zgłaszana w cenzurze – co będzie, kto będzie i tak dalej. No ale z pisarzami, aktorami to jest różnie. Każdy może coś takiego powiedzieć, że mógłby później zdjąć z afisza. Ale nie zdarzyło się, na ogół nie było jakichś konfliktowych spraw. A poza tym była to wielka literatura, bo przyjeżdżał Olbrychski i mówił Norwida czy przyjeżdżał ktoś inny i robił jakieś sceny z czegoś tam, czy Fijewski opowiadał o swoich osiągnięciach, czy Zapasiewicz.