Teatr NN

Egzekucja Żydów w Trawnikach - Kazimierz Palczewski - fragment relacji świadka historii z 19 września 2014

No i później w Trawnikach ich wybili. W Trawnikach była cukrownia, no i były takie [doły] do wysłodki, i nad tymi dołami zrobili kładkę Niemcy, rozebrali wszystkich do golasa, na tę kładkę wpędzali i zabijali. Karabiny maszynowe, osiem godzin tam strzelali tych Żydów. Później polali benzyną i podpalili w tych dołach i to się wszystko spaliło. A nasi Polacy później grzebali w tych prochach, no to jeszcze złota tam znajdowali, bo mieli Żydzi złote zęby. Szukali tego złota w prochach. Takie były czasy.

Relacja z 19 września 2014