Teatr NN

Mełgiew przed wojną była słomiana - Adam Augustyniak - fragment relacji świadka historii z 23 marca 2018

Mełgiew przed wojną to była duża wieś, ale słomiana. Dachy słomiane, tylko na szkole i na gminie była blacha, przy kościele była dachówka, a tak to jak zapamiętałem to wszystkie dachy były słomiane. Pierwsza szosa była od gminy do stacji kolejowej. Jak do Lublina chciało się jechać to do stacji dojeżdżasz i przesiadało się. Przed wojną, w [19]38 roku, jak zbudowali lotnisko, to szosę od Lublina [zbudowali]. Jak budowali lotnisko, to zrobili tę szosę i później do Mełgwi dołączyli, to przed wojną autobus już chodził i bilet kosztował złotówkę. Nie każdego było stać, na piechotę wolał iść, jak za złotówkę jechać. We dworach złotówkę płacili na cały dzień pielenia, to mało kto jechał.