Teatr NN

Studia na Wydziale Humanistyki UMCS w latach 1954-1960 - Zofia Dahlman - fragment relacji świadka historii z 10 sierpnia 2007

To ja wróciłam do Lublina i zdałam egzamin na polonistykę i studiowałam polonistykę, gdzie taką główną postacią była pani profesor Garbaczowska. No ale potem się kierunek rozwijał. Na moim roku to było chyba niecałe 30 osób i z Lublina to chyba tylko trzy osoby, reszta to były przyjezdne z innych miasteczek czy wsi, większość mieszkała w akademiku. Jeszcze nie było tego gmachu Humanistyki wtedy, to już tak w ostatnim czasie zaczął powstawać. Filologia polska mieściła się w malutkim pokoiku na ulicy Głowackiego i wykłady mieliśmy na placu Litewskim, tutaj był Wydział Humanistyczny, w salach właśnie Wydziału Humanistycznego i w gmachu Prawa, tak że tam się odbywały niektóre wykłady z filozofii na przykład czy z ekonomii. Ja studiowałam polonistykę, ale mieliśmy na przykład przedmiot ekonomia polityczna. Nasi wykładowcy, asystenci to byli naprawdę przemili ludzie. Dla mnie właściwie studia to były tak: życie kulturalne i biblioteka Łopacińskiego, ja z domu wychodziłam rano, wracałam wieczorem, bo cały dzień miałam wypełniony.

Relacja z 10 sierpnia 2007