Getto w Puławach - Paweł Kłopotowski - fragment relacji świadka historii z 25 października 2003

[Getto] to był obręb, koniec ulicy Polnej, tak zwana ulica Gdańska chyba. Tam była szkoła żydowska, podstawowa, przy ulicy Gdańskiej, bo i taka szkoła była. W stronę ulicy Piaskowej, w stronę targu, tak jakoś. To było kawałek śródmieścia, to był kawał śródmieścia, no nie wolno było tam chodzić, ja tam nie chodziłem.

[Teren getta] nie był ogrodzony, pilnowany jakoś był, ja nie pamiętam jak, ja przypuszczam, że początkowo to dość luźno było przez pewien czas jakoś, oni tam musieli mieszkać, ale ruch zdaje się był obustronny, chyba Polacy też mogli tam wchodzić, wychodzić. Ale ja w tamtych rejonach nie przebywałem wtedy, mieszkałem na Działkach, do szkoły chodziłem na ulicę Polną, to blisko, tutaj bliżej Działek. A tam nie miałem po prostu jakichś tam spraw.