Teatr NN

Obóz dla jeńców bolszewickich w Puławach - Paweł Kłopotowski - fragment relacji świadka historii z 25 października 2003

Słyszałem, [że po wojnie z 20 roku trzymano jeńców bolszewickich w Puławach].

Słyszałem to z rozmów starszych, i nawet mój ojciec mówił, wspominał, bo był oburzony, że oni byli podobno początkowo źle traktowani, źle karmieni. I podobno potem… Ja mówię to wszystko podobno, bo ojciec też tego nie widział sam, ale to słyszał, sam pod ten obóz nie chodził raczej, ciężko pracował i nie miał czasu. Ale w każdym razie, że byli podobno niezbyt dobrze albo źle traktowani. Była potem jakaś komisja Czerwonego Krzyża, to też takie słowa słyszałem i dopiero po tym się poprawiło. Tyle na ten temat. [Gdzie ich trzymano], tego nie wiem. Być może na terenie tych ruskich koszar, bo tam te koszary były. Tego nie wiem, jakoś nie dochodziłem tego nigdy, gdzie to było. Prawdopodobnie, bo gdzie mogło być... tak samo jeńców niemieckich w 45 roku, też tam trzymano przecież w tych koszarach.