Wygląd żydowskiego mieszkania - Danuta Marcinek - fragment relacji świadka historii z 30 marca 2010

Żydzi wybierali dziwne kolory jeżeli malowali ściany, to była taka ultramaryna po prostu, w takim kolorze ciemnym albo bardzo rażący, bardzo rażący róż. Później chcieć pomalować te ściany to była tragedia, bo trudno było tak intensywny kolor zamalować. Kiedyś stosowano malowanie wapnem, nie kredą, teraz to i nawet kredą się nie stosuje tylko po prostu to wszystko zostało wyeliminowane przez emulsję.

Byłam w wielu domach tych pożydowskich i mniej więcej na tym poziomie w starych kamienicach to i Polacy żyli.