Propozycja - Marian Malarz - fragment relacji świadka historii z 9 marca 2006

Wśród nich [funkcjonariuszy służb specjalnych PRL] byli ludzie na poziomie, szlachetni, tylko że oni przekroczyli próg i potem trudno im było się wycofać.

Przyjechali do jednego proboszcza, który jest w tym naszym domu [dla księży emerytów], z powiatu, i tam coś proponowali temu księdzu, że dadzą mu pozwolenie na kościół czy na blachę, ale żeby współpracował z nimi. A on odmówił tego. I ten człowiek potem powiedział tak: „Wie ksiądz, co? Ksiądz ma rację, bo my już nie mamy możliwości odwrotu”. Czyli, że oni też dla chleba tam niektórzy poszli. To nie byli ludzie, tak w ogólności, którzy byli sympatykami tego reżimu. Oni się zaplątali, z różnych względów, z czego potem nie mogli się wycofać.

Relacja z 9 marca 2006