Teatr NN

Ekspedientki szły księdzu na rękę - Marian Malarz - fragment relacji świadka historii z 9 marca 2006

Ludzie za czasów komunizmu w Polsce byli bardzo przywiązani do Kościoła i do kapłanów. Bo oni wiedzieli, że propaganda komunistyczna tych ludzi, księży krzywdzi. Stąd też z wielkim szacunkiem odnosili się do księży. I na przykład, gdy chodzi o zaopatrzenie, to były takie kierowniczki w sklepach, że zobaczyły księdza, to przynosiły wędlinę, przeważnie wędlinę i chcieli pójść im na rękę, bo wiedzieli, że księża nie są traktowani przez władzę pozytywnie. Dużo było takich sklepów, gdzie umożliwiali księżom, na przykład ksiądz proboszcz urządzał odpust, trzeba było prowiantu na obiad dla księży odpustowy, więc ekspedientki szły księdzu na rękę.