Teatr NN

Atrakcyjność turystyczna Lublina - Danuta Kowal - fragment relacji świadka historii z 6 października 2010

[Tereny skansenu] to były tereny należące do Akademii Rolniczej. Tam były takie doświadczalne pola, odpowiednie uprawy, tam też mój mąż przy tym pracował. Jak powstawał ten skansen, no to była ogromna radość. Z mężem mieliśmy takie życiowe plany, ponieważ mój mąż wywodził się ze wsi, tośmy sobie tak wymyślili, że jak pójdziemy na emeryturę, on z wykształcenia i z urodzenia rolnik, załapie się tam do pracy w skansenie. Od rodziny ściągnie warsztat tkacki, bo może tkać, może te wszystkie uprawy prowadzić metodami dawnymi. W każdym razie te sprawy rolnicze i tkactwo to on tam może od rana do nocy siedzieć, bo to lubi. Ja myślałam, że tam się załapię do oprowadzania po tych chałupach. To dla nas było marzenie ogromne, które się niestety nie spełniło. Także ten skansen to jedno z takich moich ukochanych miejsc. W ogóle jest mnóstwo takich wspaniałych [miejsc w Lublinie]. Skansen, Ogród Botaniczny, Zalew Zemborzycki, mnóstwo muzeów różnych, także uważam, że miasto jest piękne. Na przykład jak przyjeżdżają ludzie z zagranicy, to zachwycają się Lublinem. [Mój] stryjeczny brat, który w Toronto był głównym architektem, przyjechał tutaj kiedyś do Lublina, no to się nie mógł nazachwycać Starym Miastem.

[Ponieważ] Stare Miasto lubelskie należy do niewielu, które tworzą pewną całość i nie było zniszczone całkowicie. To jest po prostu rewelacja, zagraniczni goście zachwycają się zawsze i położenie Lublina, i architekturą, bo mamy i stare, i nowe dzielnice, także jest ogromna różnorodność.