Mój maż miał intuicję - Elżbieta Flis - fragment relacji świadka historii z 28 czerwca 2016

historia - Rzeczpospolita Pszczelarska, rozwój pasieki Mój mąż miał intuicję Małżonek objął pasiekę, jak wrócił z wojska. Liczyła wtedy czterdzieści rodzin. W 1965 roku rozbudował ją do czterystu siedemdziesięciu. Sezon 1963 roku był powodem do rozbudowania pasieki. To był ostatni sezon kawalerki. Ponieważ pobraliśmy się w 1964 roku. Rekordzistka dała sto pięćdziesiąt cztery kilogramy. A przeciętna z pasieki wynosiła dziewięćdziesiąt sześć kilogramów. Taki piękny rok nie powtórzył się już nigdy. Właśnie wtedy tak intensywnie wystąpiła spadź na Roztoczu.

Mąż się tym pasjonował. Prócz tego, że dużo wiedział, umiał zapytać, to jeszcze miał intuicję. I wiele tajników. On zawsze z pszczołami lepiej się rozumiał, bardziej umiał wszystko przewidzieć. Wiele drobiazgów spostrzegał. Nieraz pytałam i on mówił: „Ja to widzę” Ale ja tego nie widziałam Trzeba tak właśnie umieć.

Relacja z 28 czerwca 2016