Teatr NN

Żydzi umierali ze słabości na mrozie - Teresa Szmigielska - fragment relacji świadka historii z 11 października 2001

Jeszcze sobie przypominam jeden fragment z początku okupacji. To były ciężkie czasy. Mieszkaliśmy już wtedy na ulicy Rybnej, a rodzice mieli gdzieś tam znajomych, którzy na ulicy Króla Leszczyńskiego mieli mleczarnię. I rodzice załatwili, że można tam od nich przynieść to mleko. Ale to mleko było przywożone dopiero o jakiejś określonej porze, a w kolejce trzeba było stać znacznie wcześniej. Więc ja chodziłam tam i wystawałam w tych kolejkach. I tam w tym czasie Niemcy budowali stadion na Wieniawie. To budowali Żydzi. I Żydzi ci byli w takich właśnie pasiakach, więc chyba z jakiegoś obozu. Wyglądali oni strasznie ci ludzie, którzy tam pracowali.

Nie pamiętam czy ich tam Niemcy dobijali, to tego nie powiem, ale widziałam, że masę tych ludzi wynoszono później na jakichś noszach czy nie noszach. Oni z tej słabości tam umierali na tym zimnie. Bo ja stałam kolejce no ostatecznie dobrze ubrana ale też na zewnątrz i marzło się przecież. I tak pamiętam że oni tam ginęli, coś się tam z nimi działo. Także takie fakty z tej gehenny sobie przypominam.