Teatr NN

Życie na aryjskich papierach w Warszawie w czasie okupacji - Edward Skowroński-Hertz - fragment relacji świadka historii z 24 listopada 2006

Pojechaliśmy w tym czasie do Warszawy. Tam już ja się urządzałem, dostałem pracę, i tak. W każdym razie byłem jako Polak i brat mój [też]. Tak żeśmy się urządzili mniej więcej. W Warszawie to w AK byłem trochę, tego, ale trzymałem się z daleka od tego. Ja nie chciałem mieć wspólne nic za dużo do czynienia z nimi. W każdym razie dawałem sobie radę. No, nie mówi się o tym, ale stale przychodzili… na Marszałkowskiej tam całe grupy tych… Stali i tylko czekali. Szukali Żydów i za flaszkę wódki sprzedawali ich.