Teatr NN

Starszy brat - Izrael Hertz - Edward Skowroński-Hertz - fragment relacji świadka historii z 24 listopada 2006

poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2006, Żydzi, życie codzienne, dzieciństwo, organizacje żydowskie, Haszomer Hacair, Hapoel, emigracja do Palestyny Starszy brat – Izrael Hertz Za zamkiem była Grodzka ulica. Ja pamiętam organizację Szomer Hacair, gdzie brat mój starszy był i mnie prowadził czasem tam. To pamiętam, ale to trudno mi powiedzieć. No, wtedy…Ja trochę byłem w Szomer Hacair, ale nie byłem specjalnie organizowany. To raczej, raczej sport obchodził mnie, Hapoel, tego… Kluby sportowe.

[Mój brat należał do] Szomer Hacair.On tam był [hebr. kierownik organizacji młodzieżowej]. Jak powiedzieć ?Główny, naczelny kierownik, o, naczelny tej [organizacji]. On był odpowiedzialny. To był [mój brat] Izrael Hertz.

On miał studiować w Polsce. On był w państwowym [gimnazjum] Staszica. Skończył maturę i miał pójść na uniwersytet. Ale robili mu trudności nawet jak miał wszystkie pisma, że jest najlepszym uczniem w tej szkole, w tym państwowym gimnazjum. To zawsze coś było. Robili mu trudności. On powiedział: „Nie. To nie ma sensu. Ja chcę do Izraela”. I pojechał.To dostawali certyfikaty. To było kupione czy niekupione, jakoś to udawało się dostać je, bo Anglicy sprzedawali te certyfikaty.