Założenie klubu Ikar - Mieczysław Kruk - fragment relacji świadka historii z 30 maja 2015

Powoli powstawały kluby piosenki, taneczne kluby, teatralny, recytatorski jakiś, kółka jakieś zainteresowań, znaczki nie znaczki, coś tam jeszcze innego. W każdym razie ludzie się zaczęli garnąć. Dzieci miały swoje zainteresowania, bo i dzieciarnia tam przychodziła, i młodsi, i starsi.

Później wieczorki taneczne się zaczęły, to trzeba było klub zorganizować. No to znów rada zakładowa mówi: „Zorganizujesz klub Ikar.” Tak się nazywa. Taka tancbuda. W domu kultury [była] taka przybudówka drewniana podłużna, tam proscenium takie, gdzie orkiestra grała, zespół, stolików parę, bufecik, no i do tańca. I to był pierwszy klub Ikar. „To też zostaniesz kierownikiem.” No i znowu parę groszy do góry.

Relacja z 30 maja 2015