Teatr NN

W „Czarcie” zawsze były piosenki - Zofia Wronko-Mitrut - fragment relacji świadka historii z 11 lipca 2013

udostępnienie online najcenniejszych zasobów, kabaret "Czart", program kabaretu "Czart", piosenka kabaretowa 21. W „Czarcie” zawsze były piosenki Zawsze były piosenki, nadmiar piosenek nawet. Kompozytorzy nasi - Jurek Matwijów, bo takie jest jego nazwisko, a „Malt”pseudonim, i Jacek Abramowicz, byli tutaj niezastąpieni. Jacek miał zawsze do tych piosenek takie podejście, że lekko pisał, leciutkie te piosenki. Może nie do banalnych tekstów, ale do lekkich. A Jurek Malt, to były bardzo takie poważne rzeczy, i uważam, że to jest talent zmarnowany, niewykorzystany, bo to jest muzyka przepiękna. I tego nie ma nigdzie, tylko mamy w radio nagrania. Nagrało nas radio, i tam są te piosenki. Bo to był naprawdę i aranż w tych piosenkach, i muzyka. To nie były łatwe piosenki. Myśmy kiedyś nawet taki pastisz śpiewały z koleżanką, a Andrzej Kłębukowski był w środku, to był taki po czesku niby, ale Kazio to tak zrobił, że i Polacy to łapali. I Kłębukowski stał w środku, a myśmy do niego śpiewały.