Nasz program a władza - Zofia Wronko-Mitrut - fragment relacji świadka historii z 11 lipca 2013

udostępnienie online najcenniejszych zasobów, kabaret "Czart", stan wojenny, cenzura 19. Nasz program a władza Graliśmy Głębokie zanurzenie. I jak graliśmy program, to był stan wojenny, trzynastego. I już przestaliśmy grać, bo wiem, że niedługo śmy grali. To było Głębokie zanurzenie. Mieliśmy bardzo proroczy tytuł programu powiedziałabym. A potem już 1983 rok i Rozmowa kontrolowana. I dalej już szło. I co z tego? A w Co dalej? dwie dziewczynki, ze skakanką, i śpiewałyśmy: „Pan Zero z elementarza wciąż pani Zero powtarza: Kocham cię, ach ma szer, zrobimy wiele zer. Zero ciągnie do zera i zerem się podpiera. Od zer wszędzie się roi, gdzie spojrzeć samiswoi” A władza siedziała. I potem było tak: „Rzekła Zerowa po ślubie:Antykoncepcji nie lubię. Na chuci bierz mnie żer, zrób tysiąc nowych zer. Zero ciągnie do zera i zerem się podpiera. Od zer wszędzie się roi, gdzie spojrzeć sami swoi” I stawałyśmy: „I tak z pomocą bożą zera się u nas mnożą. I wiemy także skąd, zer mamy cały rząd” No i niestety trzeba nam było zmienić, bo nam zabroniono, ale śpiewaliśmy to przy naszym wojewodzie Wilku. I on tylko palcem pomachał przy wszystkich władzach, bo to pamiętam było w NOC-ie, taki występ, i potem już zmieniłyśmy tak: „I wiemy zer mamy cały... No co? No co mamy? No? Zer mamy cały... szereg” - „No to idziemy.

Jak szereg, to szereg” Tak śmy tam namotały, żeby nie było rząd.