Teatr NN

Sad, park i kort tenisowy należące do majątku Zemborzyce - Wiesława Majczak - fragment relacji świadka historii z 30 kwietnia 2012

Tu, gdzie teraz jest zalew, płynęła Bystrzyca i po obu stronach rzeki były torfowe łąki.

Częściowo od strony Dąbrowy były poletka doświadczalne, gdzie uprawiano różnego rodzaju zboża i prowadzono doświadczenia. A doświadczenia prowadzono na zbożach, na warzywach i na uprawach sadowniczych, gdzie pracował między innymi mój dziadek.

Takim wspomnieniem, już bardzo prywatnym, to ta aleja kasztanowa, którą [szło się] od tego centrum mieszkalnego, [ono] było mniej więcej tam, gdzie teraz jest brzeg Zalewu. Z dawnego sadu nie ma nic, z dawnego parku nie ma nic, a park był piękny, ogromny, z alejami lipowymi. Tu, gdzie teraz jest brzeg zalewu, była taka aleja grabowa. I były jeszcze aleje świerkowe, które z dwóch stron obejmowały plac tenisowy. Gdyby pokopać trochę na placu zabaw, to by się można było dokopać do [kortu], gdzie odbywały się zawody tenisowe. On był czerwony, wysypany tłuczoną cegłą, więc przypuszczam, że do tej czerwonej cegły można byłoby się dokopać.

Aleja grabowa biegła wzdłuż strumienia, którego w tej chwili naturalnie już nie ma, bo wchłonął go zalew. Uprawy szkółkowe ciągnęły się mniej więcej po obu stronach obecnej ulicy Janowskiej i od strony majątku, czyli obecnej „Mariny”, w kierunku torów kolejowych.