Spotkałem kolegę z wojska - Henryk Gawlik - fragment relacji świadka historii z 19 sierpnia 2016

W 1953 roku wyszłem z wojska. Po wojsku wróciłem do domu w Poniatowej.

Spotkałem kolegę z wojska, nazywał się Stasio Markowski, był z Lublina i pracował w Związku Młodzieży Polskiej, w Zarządzie Wojewódzkim. Spotkaliśmy się na stacji w Lublinie. On pyta się mnie, gdzie pracuję, skąd jestem. Ja odpowiadam: „Powiat puławski”. „I nie pracujesz?”, „Nie”, „To już pracujesz”. Wciągnął mnie do Zarządu Powiatowego w Puławach, jako instruktor Związku Młodzieży Polskiej. Następnie w 1956 Związek Młodzieży Polskiej rozwiązał się i każdy wracał do swojego zawodu. Ja wracam do swojego zawodu jako fryzjer.