Wypieki wielkanocne - Czesława Szczepańska - fragment relacji świadka historii z 18 czerwca 2012

Na Wielkanoc to się piekło baby drożdżowe w takich foremkach, pięknie się to zdobiło. I na środku stołu leżał na takim zielonym wianuszku albo z tej, z barwinku albo później z bukszpanu, baranek. Albo, albo taki kupiony jakiś taki z glinki robiony, ale przeważnie to ja też mam foremkę z takim barankiem, takiego baranka to baraneczek na stole. […] Wypiekło się, a jak nie to tam ktoś, ktoś tam przyniósł takiego baranka. […] Piekło się różne mięsa. Były kaczki czy gęsi czy, czy kurczaki, czy świńskie mięsa się jakieś piekło.