Śniadanie wielkanocne - Czesława Szczepańska - fragment relacji świadka historii z 18 czerwca 2012

Zawsze na śniadanie wielkanocne przychodziła rodzina, było wspólne śniadanie po rezurekcji. Wszyscy szli do kościoła, przyszli z kościoła rodzice tam szybko, ojciec chodził obrządzać i było śniadanie. Łamaliśmy się wtedy święconym jajeczkiem, święconym chlebem, bułeczkami tam co co tam się święciło ze kiełbaską, i i sobie składaliśmy życzenia. […] Też się wielkanocne pieśni śpiewało ale śmy łama, tym tym częstowaliśmy się tym jak mówię chlebkiem święconym, wszystko co święcone, i jajeczkiem. Do barszczu białego dawało się jajko, kiełbasę, suchy biały ser taki z woreczka obsuszony w duchówce. Mięsko co się koś, na kościach się robiło zawsze te barszczyki, to później z tych kości mama tam odkroiła pokroiła i do mie, do talerzyków czy do miseczek.