Teatr NN

Wybuch wojny i uchodźcy w Matczynie - Antoni Bednarczyk - fragment relacji świadka historii z 29 czerwca 2007

To zapamiętałem, jak już wojna się zaczęła, to ogromnie dużo ludzi, czym mogli, to w tę stronę uciekało wszystko. Na noc to przychodzili nocować. Tu nie mieszkałem jeszcze w tym miejscu, tylko byłem tam we wiosce dalej łojca. To później to pobudowałem sobie, już po roku [19]50, już jak byłem żonaty. To widziałem dużo i pamiętam jeszcze jak te Niemcy, jak stodoła stała, przyjechały, wjechały tu na koniach, ze trzech czy ze czterech, tak popatrzały tu i wróciły z powrotem. Taki zwiad. A później to już i Niemcy jechały, te uciekinierzy takie bardzo dużo jechało, i piechotą szły i rowerami i czym kto mógł. Bo przecież nie było jeszcze takich samochodów jak teraz, tylko furmankami jechali, wieźli sobie tam jakiś dobytek. A później jak już weszli Niemce, to znowuż dużo wracało z powrotem.