Wieś Dańce - Jan Ignaciuk - fragment relacji świadka historii z 8 lutego 2011

To byla wieś, dwadzieścia rodzin bylo Ukraińskich, a reszta ze stu rodzin, to byly rzymskokatolicy, ale oni byli przedtem prawoslawnymi, później byli unitami, jak w dziewięćset piątym roku car wydał u, ukaz o tolerancji to część... tych prawoslawnych przeszla na ka, rzymskokatolicy i stali się Polakami, ale ję, język zachowali, zwyczaje, obrzędy ukraińskie zachowali, bo zwyczaje i obrzędy nie zmieniajo się tak szybko, jak można religie zmienić.

A taka wieś jak Holeszów to cala została prawoslawna, nie przeszli. A Hanna sąsiednia wieś to polowa przeszła na katolicyzm. Także u nas przed wojną jak pamiętam to wszyscy rozmawiali ukraińsko gwaro. Nawet rdzenni Polacy znali ukraińską gware. Żydzi umieli rozmawiać we Włodawie po ukraińsku.