Rodzina - Stanisław Struzik - fragment relacji świadka historii z 15 września 2008

Urodziłem się w rodzinie chłopskiej i wtedy był taki zwyczaj, że było dość dużo dzieci w domu, dziewięcioro, dziesięcioro. Nas było dziewięcioro, ośmioro żyło do pewnych lat już wyższych takich. Takie czasy były wtedy, że jak dziecko zaczęło chodzić już, to musiało bawić dzieci mniejsze w domu, a później zajmować się pasieniem bydła.

Po krowach przechodziło się na pasienie koni. Ja te wszystkie służby odbyłem w domu.

Dawniej taki zwyczaj był, że kobiety rodziły dzieci w domu, nie w szpitalu. Najstarsza siostra była Zofia, oczywiście nie żyje już teraz, ona z dziewięćsetnego roku była, później był Jakub, dalej Jan, później ja byłem, Stanisław i później Florian, Antoni – zmarł jako dziecko – był jeszcze Aleksander i były dwie siostry: Janina i Stefania. To cała rodzina, która dłużej i krócej żyła.