Rodzice - Bożydar Rząd-Górnicki - fragment relacji świadka historii z 19 maja 2011

[Moi rodzice], Edward Rząd i Maria Rząd, byli właścicielami sklepów, na Kalinowszczyźnie pięćdziesiąt osiem. Bo ojciec po powrocie z zesłania, po ślubie potem, prowadził na Kalinowszczyźnie najpierw restaurację, a później kupił dom.

Zresztą był takim patriotą i zarazem działaczem socjalistycznym. Wtedy zresztą znanym w Lublinie. Nawet niektórzy uważali, że był przywódcą socjalistów na Lubelszczyźnie. To co pamiętam z przed wojny, to rodzinie się nieźle powodziło. Z tym, że byli zadłużeni. Jak kupowali dom i zakładali firmę, to wzięli kredyty bankowe, które potem chyba spłacili w 1940 roku. Można było wpłacić, dosyć łatwo spłacili wtedy. Mama właściwie cały czas pracowała w sklepie. A ojciec z kolei był właścicielem masarni.