Teatr NN

Przeprawa przez Bug i odnalezienie ojca w Kijowie - Zev Wajsman - fragment relacji świadka historii z 8 lipca 2016

Potem przechodziliśmy w nocy, przejeżdżaliśmy przez Bug. Mój brat mnie miał na plecach, ja bardzo spokojnie się zachowywałem podobno, ze strachu chyba. I przeszliśmy Bug i mama zaczęła szukać noclegu dla nas i powiedziała mojemu bratu aby został ze mną i czekał póki mama znajdzie nocleg. I mama nie wróciła. I wtedy mój brat, to jest czternastoletni chłopak, on miał adres ojca w Kijowie. I on w jakiś sposób bez biletu wsiadł na pociąg, w tym jakimś miasteczku nad Bugiem i pojechaliśmy do Kijowa i błąkał się po ulicach Kijowa ze mną i szukał adresu i znalazł ojca. I ojciec pyta gdzie matka. Wyszła i nie ma jej. Oni się domyślili, że została zaaresztowana przez Rosjan, przez rosyjskich żołnierzy. Pojechali z bratem [mojej mamy], który wtedy był w Rosji. Komunista zresztą. Był nawet komunista wtedy.

Pojechali na granicę. I znaleźli mamę w dzień już, prawie przy deportowaniu z powrotem do Niemiec. Wykupili ją w jakiś sposób i w ten sposób we trójkę znaleźliśmy się razem z moim bratem starszym w Rosji. Po tym nas przeprowadzono z Kijowa, nie wiem w jaki sposób, zdaje się zmusili [nas] do deportacji.