Teatr NN

Polacy i Żydzi żyli w zgodzie - Genowefa Szewczyk - fragment relacji świadka historii z 16 września 2019

To było ważne, że Polacy z Żydami żyli w zgodzie, tyle w Izbicy było Żydów, mało było rodzin polskich, ja nie wiem, czy tam była jaka rodzina polska. Tarnogóra to była polska, ale Izbica była żydowska tylko, ale tam była zgoda. Nie było [tak], żeby była nienawiść, żeby tam, na przykład, Żyda pobili. Nie, tego nie było wcale. W zgodzie żyli, bo to byli Polacy, to byli Żydzi Polacy. Nie było nienawiści między Żydami. I oni się też kochali między sobą, jak jakiś Żyd jeden z drugim zaczęli się kłócić, zaczęli szwargotać już głośno po swojemu, to trzeci wkroczył i już cicho, uśmierzył ich tam, cichutko, nie ma kłótni.