Okupacja - Tomasz Blatt - fragment relacji świadka historii z 9 listopada 2004

Ludzie się bali. Najpierw przyszli Rosjanie na jakieś dwa tygodnie do Izbicy. Dużo komunistów było wśród tych biednych, [oni] od razu czerwoną opaskę nałożyli.

[Kiedy] Rosjanie odeszli, [a] Niemców jeszcze nie było, to grupa Polaków z zemsty za to, że tylu tych komunistów było – wrzucili granat do grupy Żydów, która stała na chodniku i zabili dwie osoby i jedną kobietę zranili. Okazało, że była umowa między Niemcami a Rosjanami i Rosjanie mieli się przesunąć w stronę Bugu – granica miała być na Bugu, więc Izbica znowu miała być pod [okupacją] niemiecką. [Gdy przyszli Niemcy to] zabrali polską inteligencję z Izbicy, doktora Solewskiego, Śliwę, mojego nauczyciela, syna kierownika szkoły, do Oświęcimia, skąd nie wrócili. [Zrobili getto], ale nie było drutów, myśmy razem mieszkali, no i były różne czasy, ciężkie czasy, był głód, potem zabrali nas, całą rodziną do Sobiboru.