Strach - Marianna Ostrowska - fragment relacji świadka historii z 12 października 2007

Do Bełżyc do tej co to małe dziecko przetrzymywała chodziłam często. Mąż jej warsztat szewski taki miał Ale tak, poszłam raz, drzwi były zamknięte, pukam. Naszła siostra: ,,Niech pani się nie tłucze, bo ona się boi”. Miała jedną córkę, gdzieś tam na Śląsku ta córka. I ona tak, nie wiem, może ją tam ci dokuczali te z Bełżyc, albo co. Kiedyś przyjechał do Bełżyc taki Żyd, co ja go nie znałam, to ona powiedziała, że był u niej, a potem do mnie mówi: „Niech pani nikomu nie mówi, żeby ci z Bełżyc się nie dowiedzieli, bo ja się ich boję”. I potem chodziłam później do tego warsztatu szewskiego, jak tam żona, a nie bardzo mówił, co mi się zdaje, że jej się coś zrobiło w głowie. I teraz tam już zamknięte to wszystko, nie chodzę.