Spotkanie z Niemcem - Stanisława Zakrzewska - fragment relacji świadka historii z 12 lutego 2009

Miałam spotkanie z Niemcem jak przyjechali tutaj, okrążyli Józefów samochodami i zaczęli wyłapywać Żydów, z domów wypędzać i na Rynek, tam samochody stały, i na samochody. A ja w ten czas poszłam, śmy mieli kawałek ogródka, i mama mnie wysłała, żeby kartofli podebrać, bo to już można było te kartofle. I ja tak kopię te kartofle, przyszedł Niemiec, dwóch Niemców i walił prosto na mnie i mówi: „Juden, Juden!” Ja mówię, że „Nein, mówię, nie Juden.” A on pyta się: „Gdzie ty mieszkasz?” A ja pokazuję mu gdzie. No to mówi: „Chodź, zobaczymy!”. No i ja poszłam i on szedł, prowadził mnie, i przyprowadził do domu, i pyta się gdzie? Zobaczył, że to Polacy, zabrał się i poszedł. A oni w ten czas zabrali tych wszystkich Żydów. To była tragedia, to krzyk, pisk taki, jak tymi samochodami wywozili Żydów.