Teatr NN

Pomoc żydowskiej koleżance - Zofia Dygdała - fragment relacji świadka historii z 16 października 2007

A potem tę moją koleżankę, siostrę jego wywiozłam. Miałam wuja księdza i wywiozłam ją w Bieszczady. I znowu też ojciec skończył malowanie, ta dziewczyna tam nie mogła zostać, więc tą siostrę jego wzięłam i zawiozłam do tego wuja księdza. I ona tam dostała, wujek jej załatwił w szkole, pracę nauczycielki w czasie okupacji to nie było trudno, to taka wieś zabita deskami, tam nikt nie zaglądał. Ona pracowała w tej szkole, będąc tam na tej wsi w Bieszczadach. W tej wsi była też chora staruszka, sąsiadka i ona jej zanosiła jej jedzenie. A ci w gettcie, ojciec, matka i starsza siostra umarli na tyfus. A ta uratowana przeze mnie zaraziła się od tej staruszki tyfusem i zachorowała na tyfus i zmarła tam.