Początek okupacji - Zofia Dygdała - fragment relacji świadka historii z 16 października 2007

Ja mieszkałam w Przemyślu. Przemyśl był zajęty w połowie przez Niemców, a druga połowa byli Rosjanie. I przez Przemyśl przepływa piękna rzeka San i po jednej stronie była okupacja radziecka, a po drugiej stronie niemiecka. I na moście łączącym oba brzegi Sanu była granica.

No i inne warunki, były w tej części niemieckiej, a inne a inne w tej rosyjskiej. Ale to było straszne, bo to był moment kiedy ta granica powstała. Jak matka poszła do miasta po drugiej stronie Sanu, to jak chciała wrócić do domu, to już była granica. I nie można się było dostać.