Mieszkaliśmy na Choinach - Maria Wręga - fragment relacji świadka historii z 19 września 2018

Pochodziłam z rodziny wielodzietnej, było nas siedmioro. Mieszkaliśmy w Choinach.

Warunki były okropne. Rodzice mieszkali kiedyś na Lubartowskiej, ale jak oni się znaleźli w tych Choinach, to nie mam pojęcia, bo to było jeszcze przed wojną, w każdym razie z wywłaszczenia. Część dzieci starszych chodziło do szkoły nr 25 na Rogatce Lubelskiej, a my młodsi chodziliśmy do takiej szkółki wynajętej u rolnika.

Tam przychodzili nauczyciele i nas uczyli. Ja zaczęłam od pierwszej klasy i moja edukacja skończyła się na klasie trzeciej. Warunki tam były okropne, zresztą znalazł się właściciel tego majątku, bo to było jakieś pożydowskie. Tam były fragmenty cegielni, komin i tak zwany sznajder, czyli mieszanidło do gliny. Ale to było nieczynne, bo to było w rozbiórce, rozwalone. Nie wiem, czy to Niemcy rozwalili, czy po prostu upadło samoistnie.