Teatr NN

Mama uczyła, ale nigdy nie egzaminowała - Joanna Nitsche - fragment relacji świadka historii z 21 sierpnia 2018

Okazało się, że była wywózka do Niemiec i wtedy moja mama wymeldowała się z Lublina. I była zupełnie bez papierów, kompletnie. Ale bała się bardzo i w 1942 roku wróciła do Lublina, i nie wiem, jak to się stało, że ona zaangażowana się i była w RGO. W takiej ochronce na [ulicy] Drobnej pracowała. A potem miała te lekcje i ganiała po Lublinie. I wiem, że egzaminy, tak też bywało, że były w domu u dziadków.

Tylko, że ona nigdy nie egzaminowała. To już byli ludzie odpowiedni. Wiem, że kiedyś były egzaminy gdzieś u jakiejś krawcowej. Potem okazało się, że ta krawcowa szyła koszule dla gestapo. Kamuflaż był taki. Jak skończyła pracę w ochronce, to potem jeszcze uczyła też, bo tam były zatrudnione takie dziewczyny, które potrzebowały jeszcze nauki. Uczyła je już po zajęciach, po wszystkim. Bo z tej ochronki, to dzieci szły do domu potem. Od 1942 roku do końca wojny pracowała w tej ochronce. Stamtąd było nazwisko Aubek, Sioma. Do pani Siomowej, to myśmy chodziły, bo na Słowackiego mieszkała. Mamusia była z młodszych, a one były starsze nauczycielki.