Major Karski - Wanda Nowak - fragment relacji świadka historii z 15 sierpnia 2012

My na początku w Łukowie to nie mieszkaliśmy na Międzyrzeckiej. To była główna aleja, która szła od dworca, w samym centrum Łukowa. Dopiero potem rodzice się przeprowadzili na ulicę Międzyrzecką.

To była piękna kamienica. Cały dół myśmy zajmowali, a górę zajmował major Karski, który później zginął w Katyniu. On miał syna – Ziuczka, Ziuka. Ten major był bardzo niemiły. Ale myśmy jako dzieci właśnie z tym chłopaczkiem żeśmy się bawili, z tym Ziukiem. Dziwne, to był major, ale na bohatera to on nie wyglądał, bo jak był pierwszy nalot w Łukowie, to z maską latał, pamiętam. Nie wiem do czego ta maska była potrzebna? Na bohatera nie wyglądał, niemniej jednak wywieźli go do tego Katynia.