Informacje biograficzne - Zygmunt Łupina - fragment relacji świadka historii z 4 czerwca 2014

Zygmunt Łupina, lat 85, jeden miesiąc i dwa dni. Jestem emerytowanym nauczycielem historii. Tuż przed emeryturą przez kilkanaście lat uczyłem historii w liceum Zamoyskiego. Jestem tutaj chyba dlatego, że 25 lat temu zostałem wybrany posłem desygnowanym do wyborów przez Komitet Obywatelski Lubelszczyzny, z okręgu kraśnickiego i miałem numer 222. Zostałem wybrany w ramach tych 35 procent przyznanych przy Okrągłym Stole opozycji i byłem jednym ze 161 posłów, którzy te 35 procent zagospodarowali w zupełności, nie dopuszczając innych, którzy w tej puli także mogli startować.