Był to okres niepokoju - Jakub Mames - fragment relacji świadka historii z 6 czerwca 2005

Był to okres niepokoju. Wszyscy byli zestresowani, bo czuło się, że coś ważnego się dzieje i nie wiadomo jakie pociągnie za sobą skutki, czy będą jakieś represje, a tego się powszechnie spodziewano. Także tutaj przystąpienie do jakiejkolwiek akcji wymagało osobistej wręcz odwagi.

Natomiast, szczegółowo nie mogę tego relacjonować, bo do mnie dochodziły już takie informacje z drugiej, z trzeciej ręki: o przyspawaniu lokomotywy, które tam pociągi jechały na wschód, że kolejarze zatrzymywali te pociągi, że coś w Świdniku, że coś w innych miejscach, jakieś strajki.

Wtedy nawet nie padało słowo strajk, było zakazane. To były tylko przerwy w pracy. Nastrój był takiego ogólnego napięcia i ja go też przeżywałem.