Teatr NN

Postanowiłem uzupełnić jeszcze moją edukację i przygotowanie zawodowe - Zdzisław Strycharz - fragment relacji świadka historii z 10 lutego 2020

udostępnienie online najcenniejszych zasobów, edukacja, przygotowanie zawodowe, studia na Politechnice Lubelskiej 5. Postanowiłem uzupełnić jeszcze moją edukację i przygotowanie zawodowe Jednocześnie na tyle mnie ekologia ukierunkowała, że zacząłem zajmować się nią dokładniej, bo moje przygotowanie było jako magister chemii, do badań laboratoryjnych, do pracy analitycznej w laboratorium - jak najbardziej te predyspozycje miałem - natomiast jeśli chodzi o ekologię, ochronę środowiska, to tak nie do końca, bo takich przedmiotów na chemii nie było, trzeba było się samemu douczyć. Mnie to zainteresowało. Ukierunkowałem się na gospodarkę wodną, gospodarkę ściekową, bo to było z samym laboratorium związane. Potem do tego dołączyłem jeszcze gospodarkę odpadami, bo też jakoś tutaj w tym zakresie moje przemyślenia szły i potem one owocowały pozytywnymi skutkami. A jednocześnie pomyślałem sobie, że będzie dobrze, jak ja tą swoją edukację i przygotowanie zawodowe jeszcze w jakiś sposób uzupełnię. I postanowiłem studiować na Politechnice Lubelskiej ochronę środowiska. I też nie była to w pełni ochrona środowiska, to była inżynieria sanitarna, ale ona dotykała wszystkich elementów środowiskowych, czyli gospodarki wodnej, ściekowej, gazownictwa, ciepłownictwa.

No i ukończyłem studia w roku 1979, i uzyskałem tytuł inżyniera urządzeń sanitarnych. I wtedy, będąc już żonatym, mając żonę, w międzyczasie urodziły się dwie córki –Kinga i Małgorzata –miałem większy potencjał i możliwości zawodowe, bo do tych analitycznych różnych elementów, które pozyskałem studiując chemię, dołożyłem te techniczne, z której to wiedzy skorzystałem podczas studiów na politechnice.