Teatr NN

Działalność ojca w 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty AK - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii z 28 grudnia 2012

Ojciec cały czas angażował się w działania 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty AK. Miał bardzo krótki wzrok, więc nie był żołnierzem, ale zaopatrzeniowcem: kiedy pracował w gminie albo na kolei w Owadnie czy we Włodzimierzu, to ułatwiał zaopatrzenie żołnierzom 27 dywizji, którzy mieli dla koni owies zabierany wcześniej Polakom jako kontyngenty. Udział ojca może nie był ważny w sensie bojowym, ale z panem Siemaszko prowadzili bardzo intensywny wywiad à propos armii niemieckiej czy sowieckiej, która się poruszała na tamtych terenach. Należał więc do grupy zwiadowczej.