„Zaraza" - Janusz Hajkowski - fragment relacji świadka historii z 11 lutego 2021

udostępnienie online najcenniejszych zasobów, fotografie opowiadane, zaraza, pocztówka „Zaraza" Zwykła pocztówka, na której odwrocie napisane jest tak: „Otkrytkoje pismo”- po polsku pocztówka. Czyli jest to pocztówka wydana w okresie zaborów, kiedy Lublin był pod okupacją rosyjską, a na stronie pierwszej, frontowej, jest napis „Zaraza” I tu widzimy ulicę, jakieś miasto, nad ulicą tego miasta, budynkami, frunie jakiś jaszczur z potężną trąbą, ze skrzydłami. Na jego łbie siedzi śmierć, widać czaszkę oczodoły głębokie, a na ulicach pokotem leżą martwi ludzie. To można odnieść do pomoru jaki istnieje już drugi rok w naszym kraju, i w świecie, do pandemii, do koronawirusa.