Generał Rómmel i oficerowie - Janusz Hajkowski - fragment relacji świadka historii z 11 lutego 2021

Drugie zdjęcie jest z generałem Rómmelem, z roku 1939. To jest generał Rómmel, z wąsem sumiastym, dużym, siwy pan, siedzi pośrodku. Jakieś spotkanie w Warszawie, bo tu widać jakieś kolumny, jakaś duża sala prawda. To był rok 1939, może to było tuż przed wojną. Kto tu jeszcze siedzi, nie potrafię powiedzieć, nie mam opisanego tego na odwrocie. Robiła to wytwórnia fotograficzna jakaś, Warszawa.

Generał Rómmel był dowódcą obrony Warszawy, no ale jakie były dalsze dzieje, to już wiemy. Następne zdjęcie jest też ciekawe - oficerowie wojska polskiego, też przed wojną robione zdjęcie, z lat trzydziestych, i też jest generał dywizji Rómmel, tu między oficerami pokazany. Wszyscy z szabelkami, bo to były czasy, kiedy oficerowie nosili szabelkę, nie pistolet, a szabelkę, bo szabla była tym atrybutem, czy tą bronią, która nadawała oficerowi jakiś wygląd.