„Garb” na kierkucie - Janusz Hajkowski - fragment relacji świadka historii z 11 lutego 2021

udostępnienie online najcenniejszych zasobów, kirkut na Kalinowszczyźnie, garb na kirkucie „Garb” na kierkucie To jest kawałek kirkutu, na kirkucie był taki garb, było takie miejsce dosyć wysokie, takie półkoliste, ono tak obiegało takim półkolem ładnym. Pod tym garbem były podkopy, ktoś tam próbował się podkopać, i to muszę przyznać ze smutkiem, on był od strony salezjan ten garb, że myśmy ten garb podkopali dalej, i on się zawalił, i tu widać, jak on runął. O, tu ja stoję na górze, trzymam kolegę, który spada z tego garba, trzymam go ręką, bo pod nim się urwał ten garb. Została ta część, nie wiem czy jeszcze istnieje czy nie, ale to jest właśnie kawałek kirkuta, to są lata pięćdziesiąte 1953-52 rok.