Teatr NN

Udział Grupy „Ubodzy” w festiwalach teatralnych – Mieczysław „Metys” Abramowicz – fragment relacji świadka historii z 11 maja 2013

"Ubodzy”, Katolicki Uniwersytet Lubelski, Lublin, Lubelska Wiosna Teatralna, Festiwal Teatru Otwartego Udział Grupy „Ubodzy” w festiwalach teatralnych Formalnie nie braliśmy udziału w festiwalach teatrów studenckich, nie licząc Wiosen Lubelskich i raz ten Festiwal Teatru Otwartego we Wrocławiu, ale w off festiwalu czy nawet to było off off. To wynikało po części z cenzury. Leszek Mądzik wtedy częściej występował, gdzieś w świecie niż w Polsce, ale on miał o tyle łatwiej, że jakby był od samego początku marką, znaną i taką, której nie można pominąć. Natomiast myśmy byli taką grupą podejrzaną, to jacyś dziwni ludzie z KUL-u, jeszcze zadający się z Grotowskim. Poza tym, nam jakoś chyba specjalnie nie zależało na występowaniu w tych festiwalach jakoś tak oficjalnie, żeby być wydrukowanym na afiszu, żeby był program do tego. Jak była taka możliwość, to z racji tego, że nasz teatr był naprawdę ubogi, to mogliśmy po prostu zagrać nasze przedstawienia w każdym miejscu, tak jak na przykład było z Kainem i Ablem Kazimierzu, rzeczywiście myśmy tam nic nie mieli oprócz ogniska.

Relacja z 11 maja 2013