Joachim Lodek – Mieczysław „Metys” Abramowicz – fragment relacji świadka historii z 11 maja 2013

"Ubodzy”, Joachim Lodek, Katolicki Uniwersytet Lubelski, Scena Plastyczna KUL, Leszek Mądzik, Joachim Lodek Joachima Lodka spotkałem w roku 1971 i straciłem z nim kontakt w roku 1972, kiedy formalnie rzecz biorąc zostałem szefem Grupy „Ubodzy”. On jeszcze był przez jakiś czas na KUL-u, bo kończył studia, chyba pisał pracę magisterską. Co się stało potem z Joachimem, nie wiem zupełnie. Leszek Mądzik z nim wcześniej współpracował w ramach teatru, jeśli dobrze pamiętam, to pierwsze przedstawienie, od którego w zasadzie zaczyna się Scena Plastyczna to jest Ecce Homo reżyserował to Joachim Lodek, czyli to jest jakby początek Sceny Plastycznej, bo to jest realizacja już konkretnej idei teatru plastycznego Leszka Mądzika, ale to jeszcze reżyserował Joachim Lodek, czyli to było w 1969 roku.

Relacja z 11 maja 2013