Teatr NN

Teatr Akademicki KUL na początku lat 70. XX wieku – Mieczysław „Metys” Abramowicz – fragment relacji świadka historii z 11 maja 2013

"Ubodzy”, Katolicki Uniwersytet Lubelski, ruch hippisowski, Scena Plastyczna KUL, Leszek Mądzik, Joachim Lodek, Teatr Akademicki KUL Teatr Akademicki KUL na początku lat 70. XX wieku Bardzo dużo działo się też w samym teatrze tutaj na KUL-u. Scena Plastyczna od końca lat 60., a tak na poważnie od początku lat 70., stała się wtedy teatrem samodzielnym. Leszek Mądzik zaczynał pracę jako scenograf w teatrze akademickim, zresztą w spektaklu Joachima Lodka, a potem zaczęła się krystalizować ta jego idea teatru plastycznego, co było na obszarze polskiego teatru objawieniem zupełnym. Leszek Mądzik i jego Scena Plastyczna byli czymś zupełnie nowym. Oczywiście, wcześniej były różne próby, takie jak na przykład w Gdańsku ten Teatr Ą Wieczorkiewicza. Po tym gdyśmy stworzyli nową formułę Grupy „Ubodzy”, również i ten nasz mały teatrzyk jakoś był kilkakrotnie gdzieś zauważony,chociażby tutaj na Wiośnie Lubelskiej czy na Festiwalu Teatru Otwartego we Wrocławiu, w którym braliśmy udział, co prawda w off festiwalu, nie w tym głównym nurcie, ale jednak zostaliśmy tam zauważeni, co było dla młodych aktorów bardzo ważne, ponieważ myśmy, przynajmniej na samym początku naszej pracy, traktowali bardziej teatr jak pewną misję filozoficzną nawet niż całą sztukę teatru. Dopiero po naszych bliższych kontaktach właśnie z aktorami z teatru Grotowskiego, kiedy zaczęliśmy się zastanawiać również nad formą, to zaczęła się taka też czysto teatralna praca. Na początku to była rzeczywiście misja, potrzeba przekazania własnej, naszej młodzieńczej prawdy o świecie, o tym jak ten świat powinien wyglądać i jak wygląda.

Relacja z 11 maja 2013