UB zabrało ojca i radio - Stefan Zarębski - fragment relacji świadka historii z 5 września 2014

Przychodzili do ojca ludzie, bo ojciec był ciekawy różnych rzeczy. Jak wrócił z obozu, to postawił takie anteny koło tego domu i miał takie radio, bo to kiedyś były te radia takie, no nie takie jak dzisiaj. Radio od kogoś dostał, wiem, że za to radio dał jakieś buty, jeszcze jakieś pieniądze. Porobił te anteny i tutaj ludzie przychodzili, najbliżsi sąsiedzi, to wszystko prawie ludzie byli z tej Kościelnej [ulicy]; słuchać Wolnej Europy. I tutaj chodzili tacy agenci, ja ich sobie przypominam, i podsłuchiwali. UB przyszło, pamiętam stałem na tej werandzie, przyszli z pepeszakami, zabrali ojca, zabrali radio. No i siedział, ale ile to ja nie mam pojęcia. Przeszedł Rotundę, Zamek Lubelski, Sachsenhausen i Dachau, i wrócił. Ważył czterdzieści pięcia kilo jak przyszedł. Takie były przejścia. A tutaj nie pamiętam jak gestapo zabierało ojca, bo urodziłem się w styczniu, a zabierali go gdzieś w kwietniu. Dopiero ujrzałem ojca po pięciu latach, jak wrócił. A mama mówi: „Jak ty wróciłeś mogę umrzeć”. I tak się stało, zapalenie opon mózgowych i nie przeżyła, zmarła 8 marca [19]46 roku czy [19]45 roku.