Teatr NN

Cerkiew na ulicy Kościelnej w Tyszowcach - Stefan Zarębski - fragment relacji świadka historii z 5 września 2014

Pamiętam cerkiew, tu stała piękna cerkiew. Pamiętam jak ją rozwalali, jak lina była przyczepiona do kopuły, traktor [ją ciągnął].To durnota była [żeby ją niszczyć], piękna cerkiew. To było gdzieś ja wiem w [19]47, [19]48 może, gdzieś tak około tych lat. Tu graliśmy jako chłopaki, bo tu były takie ugory po prostu na poboczu, tośmy tam grali w różne gry - jakieś kiczki, jakieś tam palanty i tą cerkiew wtedy rozbierali. Tu koło tej szkoły, tu gdzie ten internat jest, tutaj stała armata poniemiecka; tutaj jak jest ten dom na krzyżówce do Hrubieszowa stał czołg zepsuty. [W cerkwi] był magazyn nawozów, była zdewastowana po tym. Było cztery kopuły na rogach, a jedna przeogromna taka na środku. Z frontu była wieża, przepiękna. Myśmy tam łazili na wagary, ale to wszystko zniszczyli.