Teatr NN

Po wojnie na rynku w Tyszowcach nie było nic - Stefan Zarębski - fragment relacji świadka historii z 5 września 2014

Po wojnie [na rynku] nie było nic. Tam były góry, doliny, tam się pasły kozy, krowy, konie i tam myśmy z kolegami chodzili pieczarki zbierać, bo w gnoju, to zawsze pieczarki [rosną]. Tam były ogromne pieczarki, tu gdzie w tej chwili [stoi] dom handlowy, gdzie ten park, to było wszystko jedna góra i dolina. Kozy, krowy, barany i przeogromne pieczarki.

Ta droga tutaj [ulica Kościelna], to były płyty betonowe i między tymi płytami cały czas tylko dziury, dziury, dziury. Niemcy chyba kładli tą drogę z takich płyt.